Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Κάλεσμα για ένα μέτωπο ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία, και την επισφαλή εργασία (3-9-2008)

Αθήνα 3/9/2008

Συνάδελφοι – σσες

Δημοσιεύουμε αυτή την επιστολή – κάλεσμα με το σκεπτικό ότι:

  • Η ακρίβεια, η φτώχεια, η ανεργία, η επισφαλής εργασία αυξάνονται και κάνουν καθημερινά τη ζωή μας πιο δύσκολη. Απέναντι στα προβλήματά μας ως εργαζόμενοι, οι εργοδότες, η κυβέρνηση, η ΕΕ, και οι διεθνείς οργανισμοί απαιτούν από εμάς “αυτοσυγκράτηση” λόγω δήθεν της οικονομικής κρίσης, λες και οι κρίσεις προέρχονται από εμάς και όχι από τον ασταμάτητο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, την κερδοσκοπία και την αναρχία της οικονομίας της αγοράς. Το μόνο που ενδιαφέρει όλους αυτούς είναι να σώσουν τα κέρδη τους, να σώσουν τις προβληματικές επιχειρήσεις και τους μετόχους από τα χρέη τους, μετακυλώντας το κόστος της κρίσης ξανά πάνω στις δικές μας πλάτες, όπως και όταν δεν υπάρχει κρίση πάνω στις δικές μας πλάτες ρίχνουν το τίμημα της οικονομικής “ανάπτυξής”. Την κοροϊδία αυτή πρέπει να τη σταματήσουμε.
  • Οι απεργίες για το ασφαλιστικό από το Δεκέμβρη του 2007 έως το Μάρτη του 2008 έδειξαν με τη μαζικότητά τους ότι οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία μας, είμαστε ενάντια στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και οι εργοδότες σε βάρος των ασφαλιστικών αλλά και γενικότερα των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Οι απεργίες έδειξαν ότι, παρά την αδράνεια, την παθητικότητα ή και τη συνδιαλλαγή των συνδικαλιστικών ηγεσιών, οι εργαζόμενοι θέλουμε να σταματήσουμε την επίθεση σε βάρος όσων μας ανήκουν, αυτό που είναι ζητούμενο είναι το πώς.
  • H ανάπτυξη των υφιστάμενων σωματείων μαζί και η συγκρότηση νέων απαιτεί ένα σημαντικό κομμάτι “συνωμοτικής” δουλειάς. Η πραγματοποίησή της απαιτεί να αξιοποιήσουμε όλες τις βοήθειες που μπορούμε να δώσουμε και να πάρουμε ο ένας προς τον άλλον, να αξιοποιήσουμε τη βοήθεια και την πείρα παλιών συνδικαλιστών. Ακόμα και τις διαθεσιμότητες φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί ακόμα ή δεν έχουν ενταχθεί πλήρως στην αγορά εργασίας, αλλά που θα βρουν μπροστά τους όλα όσα αντιμετωπίζουμε, μόλις αρχίσουν να αναζητούν μια εργασία για πλήρη και σταθερή απασχόληση.
  • Οι επιθέσεις των εργοδοτών σε βάρος εργαζομένων που αναπτύσσουν ή προσπαθούν να αναπτύξουν συνδικαλιστική δραστηριότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν οργανώσουμε ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης και κοινού αγώνα. Ένα κίνημα που να αγκαλιάζει όλους όσους συνειδητοποιούν ήδη τι πρέπει να κάνουμε αλλά και πολλούς άλλους εργαζόμενους και άλλες εργαζόμενες που πρέπει να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν μπροστά σε πια καθήκοντα βρισκόμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Σε όποιο κλάδο, με όποια ειδικότητα και με όποια μορφή εξαρτημένης εργασίας κι αν εργαζόμαστε.
  • Οι αγώνες που πρόκειται να έρθουν πρέπει να μας βρουν πιο μαζικούς, πιο έμπειρους, πιο αποτελεσματικούς για να αρχίσουμε ως εργαζόμενοι να πετυχαίνουμε πάλι νίκες. Αυτό απαιτεί ενότητα στη δράση και ανεξαρτησία από τα συμφέροντα της εργοδοσίας, απαιτεί αυτο-οργάνωση, απαιτεί ένα ενιαίο ανεξάρτητο μέτωπο των εργαζομένων. Είναι καιρός να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να δουλέψουμε στην κατεύθυνση να το υλοποιήσουμε.

Απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, σε φοιτητές / σπουδαστές, συνταξιούχους, σε κάθε εργατική συλλογικότητα, κάθε παράταξη, κάθε σωματείο, κάθε πολιτική οργάνωση και κόμμα που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ζητάμε τη βοήθεια και την ενεργή συμμετοχή όλων για να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία, και την επισφαλή εργασία.

Προτείνουμε την οργάνωση ενός δημόσιου χώρου συζήτησης γι' αυτή την πρόταση στο διαδίκτυο.

Προτείνουμε την οργάνωση σε τοπικό επίπεδο ανοιχτών συζητήσεων, με στόχο μια ζωντανή λειτουργία του μετώπου με συνελεύσεις ανά χώρους δουλειάς ή ανά γειτονιές / συνοικίες / πόλεις.

Προτείνουμε να παρθεί απόφαση για μια πανελλαδική συνάντηση που να προτείνει τρόπους για την καλύτερη οργάνωση μιας τέτοιας δουλειάς.

Ζητάμε από όλους και από όλες τους ενδιαφερόμενους να απαντήσουν στο κάλεσμά μας αναρτώντας τα σχόλία τους (όσο το δυνατό συντομότερα και όσο γίνεται πιο περιεκτικά και μικρά σε έκταση) κάτω από το παρόν κάλεσμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://forum-ne.blogspot.com/2008/09/3-9-2008.html ή στέλνοντας email στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com.

Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζομένων
www.noikiasmenoi-ergazomenoi.blogspot.com
noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com

4 σχόλια:

ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ είπε...

Από agis stinas
repozine@gmail.com
προς Νοικιασμένοι Εργαζόμενοι
noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com

ημερομηνία 4 Σεπτέμβριος 2008 3:49 μμ
θέμα Re: Κάλεσμα του Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζομένων

geia xara kai apo emas molis labame to mail sas tha to proothiso kai ston ipoloipo kosmo toy "repo".
Na sas pliroforiso episis oti h anoixth syneleysi ergazomenon pou leitourgei me basi thn aytoorganosi (kapoioi apo emas tou repo metexoume kai ekei)  exei sineleysh thn kiriaki 14 septembri stis 11.00 π.μ. sto politexneio me thema tis ekselikseis sta barea anthigeiina. Tha eitan kalo na perasete kai apo ekei na katathesete thn protasi sas mia pou tha iparxoun ergazomenoi apo diaforous xoroys. Einai kalitera pisteyo na iparxei mia dimosia sizitisi kathos diadiktiaka auto einai anefikto kai aprosopo

Ανώνυμος είπε...

Γειά χαρά και από εμένα,
άνεργος από Θεσσαλονίκη.

Καταρχήν μπράβο για την ανησυχία σας και την πρωτοβουλία σας.

Θα σταθώ όμως σε μερικά αδύναμα σημεία της πρότασης σας και -πιστέψτε με- το κάνω καλοπροαίρετα.

Α) Το να κάνεις ένα «μέτωπο εργαζομένων-ανέργων κτλ.» το ακούμε συνεχώς, από κόμματα, συνδικάτα, συλλογικότητες.
Όμως τα μέτωπα δεν γίνονται έτσι, με καλέσματα. Καταρχήν, η εμπειρία δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έρχονται κοντά και ενώνονται όταν υπάρχουν άμεσα διακυβεύματα π.χ. το Ασφαλιστικό πέρσι. Κατά τ΄άλλα αυτό που λειτουργεί -όταν δεν υπάρχει επίδικο ζήτημα- είναι οι διαιρέσεις. Υπάρχουν 2 ειδών διαιρέσεων: α) Αντικειμενικές διαιρέσεις μεταξύ της εργατικής τάξης (δημόσιος-ιδιωτικός τομέας, συμβασιούχοι-μόνιμοι, διαφορετικοί κλάδοι, επιχειρήσεις κτλ.).
β) Υποκειμενικές διαιρέσεις π.χ. δείτε το πλήθος κομμάτων και κομματιδίων στα οποία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, δείτε τις εργατικές συλλογικότητες/σχήματα/παρατάξεις που υπάρχουν ακόμα και μέσα στο ίδιο σωματείο ή κλάδο. Για το δεύτερο, τις υποκειμενικές συγκροτήσεις στο εργατικό κίνημα, έχω γράψει ένα κείμενο που μπορείτε να το βρείτε στο
http://rizospastes.blogspot.com/2008/06/blog-post_22.html

Αν κρίνουμε από τη χθεσινή ΔΕΘ, οι υποκειμενικές διαιρέσεις καλά κρατούν. Μέχρι και ξύλο έπεφτε μεταξύ διαφορετικών ομάδων.

Β) Μέτωπο λοιπόν όλων με όλους είναι κατά εμέ αδύνατον. Αντίθετα πρέπει να δείτε πια χαρακτηριστικά θέλετε ΕΣΕΙΣ να προωθήσετε στο εργατικό κίνημα και να καλέσετε και άλλους σε αυτή την προοπτική. Δηλαδή άλλη δράση και με άλλα χαρακτηριστικά κάνετε εσείς, άλλη το Σωματείο των κούριερ (ΣΒΕΟΔ), άλλη η Αυτόνομη Παρέμβαση (παράταξη του ΣΥΝ). Και επίσης ποιό -συγκεκριμένο κατά τη γνώμη μου- περιεχόμενο θέλετε να βάλετε μπροστά;

Γ) Μπερδεύετε κάποια πράγματα που είναι διαφορετικά. Είναι άλλο πράγμα
1) Τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΑΡ, ΚΚΕ μ-λ, ΣΕΚ, ΟΚΔΕ κ.α.) και το τι κάνουν.
2) Άλλο οι παρατάξεις στα συνδικάτα, που στην Ελλάδα είναι επί τω πλείστων κομματικές (Αυτόνομη Παρέμβαση/ΣΥΝ, Ταξική Πορεία/ΚΚΕ μ-λ, Αντεπίθεση Εργαζομένων/ΟΚΔΕ, Ένωση Εργαζομένων/ΚΟΕ κ.α.)
3) Άλλο πράγμα είναι οι ανεξάρτητες εργατικές συλλογικότητες (ΡΕΠΟ, Γκαρσόν Λεκιάστηκα) και τα εργατικά εκλογικά σχήματα (ΑΡΣΙ, Παρεμβάσεις κτλ.)
4) Και φυσικά άλλο πράγμα είναι τα σωματεία, που εμπεριέχουν διαφορετικές συλλογικότητες και παρατάξεις.

Αντί λοιπόν ενός γενικού καλέσματος προς όλους και με θεματική σχεδόν τα πάντα (ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία, επισφαλή εργασία) θα σας πρότεινα –με όλο το σεβασμό και χωρίς διάθεση να σας πατρονάρω-

1) να έρθετε πρώτα σε επαφή με εκείνες τις συλλογικότητες που ο τρόπος δράσης τους και τα περιεχόμενα που προβάλλουν θεωρείτε ότι είναι κοντά σε σας (είναι π.χ. το ΠΑΜΕ;). Επαφή, και ηλεκτρονική, αλλά όπως είπε και ο Στίνας από επάνω –φυσική. Να σας γνωρίσουν και να τους γνωρίσετε.

2) να θέσετε ένα συγκεκριμένο ζήτημα μπροστά. Ας πούμε τη δική σας κατάσταση, την επισφαλή εργασία, και ειδικότερα την ενοικίαση εργαζομένων.

Αυτά και συγνώμη που ήταν πολλά.

Για περαιτέρω επικοινωνία, μπορείτε να μου στείλετε e-mail στο mr_sun_light@yahoo.com

Και χαιρετίσματα στα παιδιά από το ΡΕΠΟ!

ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ είπε...

από tal_7738@hotmail.com
προς Νοικιασμένοι Εργαζόμενοι
noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com
ημερομηνία 10 Σεπτέμβριος 2008 11:44 πμ
θέμα RE: Κάλεσμα του Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζομένων
εστάλη-από hotmail.com



Συνάδελφοι καλημέρα.

Καταρχάς ευχαριστώ για το κάλεσμά σας.

Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να δει κανείς πως θα «περπατήσει» συγκεκριμένα.

Σύντομα μερικοί προβληματισμοί και παρατηρήσεις:

1. Νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να περιοριστεί "στενά" σ' ένα θέμα. Με την έννοια ότι πχ. μια πρωτοβουλία για την ακρίβεια δεν μπορεί να μην συμμετάσχει σε μια κίνηση υπεράσπισης απολυμένων συναδέλφων - ή το αντίστροφο.

2. Χρειάζεται όμως προσοχή. Αν εξαρχής φτιαχτεί ένα «μέτωπο επί παντός επιστητού», τότε δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και να συσπειρώσει στην πράξη. Νομίζω ότι τα θέματα της Ακρίβειας, της Λιτότητας και της Εργασιακής Ανασφάλειας συμπυκνώνουν σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που πλήττουν τους εργαζόμενους. Από τους χαμηλούς μισθούς, την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και την αντεργατική φορολογία - μέχρι τις απολύσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις κάθε μορφής και την επισφαλή εργασία γενικά. [Μην ξεχνάμε το Ασφαλιστικό, που έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, βλ. Βαρέα και Ανθυγιεινά. Νομίζω όμως ότι δεν πρέπει κανείς να το αποκόψει από τα υπόλοιπα θέματα.]. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι ανά πάσα στιγμή πρέπει κανείς να «τα λέει όλα». Απλά, αυτά τα θέματα μπορούν να είναι οι άξονες της κοινής πρωτοβουλίας, καμπάνιας κλπ.

3. Νομίζω ότι καλώς απευθύνετε το κάλεσμά σας σ' ένα ευρύ φάσμα. Κάθε μορφή οργάνωσης (σωματείο, παράταξη, σχήμα κλπ.) έχει τη σημασία, αυτοτέλεια και ιδιαιτερότητά του. Είναι όμως κρίσιμο να βρούμε τρόπους να στηθεί μια λειτουργική μορφή συντονισμού (πχ. μια Πρωτοβουλία Κοινής Δράσης) όλων όσων ενδιαφέρονται στην κατεύθυνση που κι εσείς βάζετε. Αυτό θα πολλαπλασιάσει το αποτέλεσμα, από το να κινείται ο καθένας ξέχωρα.

4. Πέρα όμως από το εύρος του αρχικού σας καλέσματος, είναι σημαντικό να αρχίσει μια συγκεκριμένη δουλειά -και σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα- από όσους ενδιαφέρονται για την πρότασή σας (ή όπως τελικά διαμορφωθεί). Γιατί είναι τουλάχιστον θολό αν, πότε και με ποιους όρους πχ. ένα κόμμα ή μια μεγάλη συνδικαλιστική παράταξη θα ενδιαφερόταν για το κάλεσμά σας. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια συγκεκριμένη κίνηση, με έντυπο υλικό, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, διαδικασίες βάσης (γενικές συνελεύσεις, επιτροπές κλπ.) σε σωματεία και χώρους νεολαίας, εκδηλώσεις κλπ. Αυτά μπορούν κατά την γνώμη μου να δώσουν συγκεκριμένη μορφή και στο δικό σας κάλεσμα/εγχείρημα.

Ελπίζω αυτά να έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και πιο συγκεκριμένα.

Συναδελφικά,

Εργαζόμενος

ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ είπε...

από maria mpikaki
mariabikaki@gmail.com
προς Νοικιασμένοι Εργαζόμενοι
noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com
ημερομηνία 17 Σεπτέμβριος 2008 1:38 μμ
θέμα Re: Κάλεσμα του Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζομένων

Απάντηση

Γεια σας.
Διαβάσαμε το κάλεσμα και είναι πράγματι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα μέτωπο και αυτός ο στόχος διακηρύσσεται από διαφορετικές σκοπιές από πολλούς ακόμα. Υπάρχουν δυσκολίες και νεφελώδη ζητήματα ως προς τη σύνθεση, την κατεύθυνση και τη συγκρότηση του, όπως επισημαίνουν και άλλοι από όσα διάβασα και στο φόρουμ.
Νομίζω ότι άμεσα θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε ένα κάλεσμα από σας με συγκεκριμμένη ημερομηνία και χώρο για συνάντηση με θέμα την επισφαλή και επενοικιαζόμενη εργασία με στόχο την συγκέντρωση στοιχείων, την κοινή θέση- στάση και τα κοινά αιτήματα απέναντι στο θέμα και την κατάληξη κάποιων κοινών δραστηριοτήτων και έτσι θα φαινόταν οι διαθέσεις για ανταπόκριση που θα έδειχναν τις δυνατότητες για ευρύτερη συνεργασία.

Μαρία Μπικάκη για την Αριστερή Παρέμβαση Συνταξιούχων ΕΤΕ